23 februari 2018

Wandelen

Natuurreservaat Zwanenwater en Schoorlse Duinen

Circa acht kilometer ten zuiden van de camping kan je ontspannen in het natuurgebied het Zwanenwater en iets verder de duinen van Schoorl.   Het uitgestrekte duingebied behoort tot de mooiste van Nederland: nergens zijn de duinen breder en hoger. Op sommige plekken zijn ze wel vijf kilometer breed. Het is stijgen en dalen over de paden, langs vogelrijke bossen, open heide en golvende duinen. Op sommige plaatsen mag het zand zelfs stuiven. In de  Schoorlse Duinen ligt een netwerk van maar liefst honderd kilometer aan verharde en onverharde wandelpaden. Op de camping hebben wij verschillende kaarten en wij informeren je graag.

Hollands Kustpad

Het Hollands Kustpad is een samenvoeging van het oude Visserspad (LAW 5-2) en het Duin- en Polderpad (LAW 5-3). De route voert door een aantal fraaie duingebieden. Blanke toppen worden afgewisseld door vochtige duinvalleien, dicht struikgewas en geurig dennenbos. Diverse keren wordt het strand aangedaan. Geen wandeldag is hetzelfde op het Hollands Kustpad!

Duin- en Polderpad

De route begint bij het station van Haarlem en loopt door het Nationaal Park Kennemerduinen, het Noordhollands Duinreservaat, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee en het Schoorlse duingebied naar Groet. Van Groet gaat de route door een polderlandschap naar Petten, door de Pettenerduinen en langs het natuurreservaat het Zwanenwater. Achter Callantsoog splitst de route zich. De hoofdroute gaat via Oudesluis, Kleine Sluis en de Anna Paulownapolder naar Hippolytushoef, om in Den Oever te eindigen. De andere route gaat in noordelijke richting naar Den Helder en eindigt daar bij het station. De route is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gids beschreven. Aansluiting op het openbaar vervoer vind je op de stations te Haarlem, Anna Paulowna (bij Kleine Sluis) en Den Helder.