29 april 2018

Tsunami monument

Tsunami monument

Op 26 december 2004 overspoelde een Tsunami de kust van Sri Lanka. Ter nagedachtenis van de Nederlandse slachtoffers is er een Tsunami monument opgericht. Het monument is een initiatief van Karin Beenhakker en Luc Pijman. Zij overleefden de ramp, tijdens hun vakantie op Sri Lanka. Zij voelen zich verbonden met de nabestaanden van de vele duizenden slachtoffers. Het monument biedt een plek van bezinning en troost.  Tijdens de ramp zijn er 36 Nederlandse slachtoffers gevallen. Voor sommigen is dit de enige mogelijkheid tot herdenking. Zij hebben hun geliefden niet kunnen begraven. 

Het Tsunami monument bestaat uit een drie meter lange golf gelegen in een grote cirkel van schelpenzand. Op de golf staat de tekst: ”Een golf die komt en gaat en alles anders achterlaat”. Er omheen liggen in een cirkel van schelpenzand 36 natuurstenen die de namen dragen van de Nederlandse slachtoffers. 

Sfeer van rust, bezinning en verbondenheid

Het hele Tsunami monument ademt een sfeer van verbondenheid. Verbondenheid van de mensen, die allen getroffen zijn door het noodlot. Maar bovendien ook verbondenheid met het prachtige weidse landschap. Vroeger had deze plek ook een relatie met de nabijgelegen zee. Tevens kan het iedereen doen stilstaan bij de relativiteit van wat leven is in relatie tot de natuur.

Het is vrij toegankelijk voor iedereen. Sinds voorjaar 2008 is een bijbehorende ruimte gerealiseerd.
In deze ruimte ligt documentatie en een gastenboek. Het biedt alles om in stilte te zijn en te herdenken.

Het monument bevindt zich in een prachtig natuurgebied, vlakbij ’t Zand, aan de Korte Belkmerweg 34a.
Parkeer de auto aan het begin van het Harm Vrielingpad en  wandel circa 500 meter het land in, tevens toegang tot molen PV en molenhuis ” ’t Buitenland ”