1 maart 2018

Naturisten

Er zijn verschillende stukken van het strand aangewezen voor naturisten recreatie.

Een lange geschiedenis

Al in de jaren vijftig werd er door een groepje naturisten op een stukje strand achter het Zwanenwater naakt gerecreëerd. Deze groep werd daarna steeds groter en was goed georganiseerd. Bij naderende politiecontroles werd iedereen direct gewaarschuwd. Men trok dan snel even een broekje aan en als de agenten weer weg waren ging het direct weer uit.

In september 1970 werden hierover vragen gesteld in de gemeenteraad van Callantsoog.  De gemeente besloot een proefproces uit te lokken. In augustus 1971 gingen de Amsterdammers Nel Molenkamp en Ton Wilhelm vrijwillig op de bon. Zelfs na hoger beroep vond de rechter dat hier niet in strijd met het  wetboek voor strafrecht was gehandeld. Op 27 april 1973 besloot de gemeenteraad van Callantsoog uiteindelijk naaktrecreatie toe te staan op een strandgedeelte ten zuiden van Callantsoog.

Hiermee kreeg Callantsoog het eerste officiële naaktstrand van Nederland. Het oorspronkelijke kleine naaktstrandgedeelte is daarna tenslotte uitgegroeid tot één van de grootste naaktstranden van Nederland met een lengte van 2300 meter.

Naaktrecreatie is toegestaan achter natuurgebied het Zwanenwater tussen paal 14,50 en 16,80. Dit is duidelijk met borden aangegeven.  In de praktijk wordt al ruim voor het strandpaviljoen naakt gerecreëerd.

Naaktstrand bij Groote Keeten

Naaktstrand bij Callantsoog

Naaktstrand op Texel

Naaktstrand bij Schoorl

Route naar het strand (Gratis parkeren)